De ce să citim?

Privindu-mi inima în oglindă ca să răspund la provocarea Simonei azi am descoperit acolo un subiect care nu-mi dă pace de un timp:

De ce să citim? chiar și un blog despre trăirile inimii??

Nu știu dacă pledoaria pentru citit ar putea fi încadrată la rubrica de sănătate sau de viață spirituală, știu doar că este esențială pentru ambele, acestea fiind interconectate și dependente în esență de Creatorul lor.

Cititul în sine – dar al Lui Dumnezeu, ca vorbitul de altfel, dezvoltă ființa umană continuu din copilărie până la senectute. Pentru dezvoltarea spirituală nu există vârstă și stagnare a creșterii ca pentru cea fizică ci este o provocare continuă, cu alte cuvinte poți crește nelimitat într-un sistem finit (cum ar spune matematicienii) atâta timp cât există voință.

Ce dar neprețuit ne-a lăsat Dumnezeu ”întrucât atârnă de noi” să căutăm mai întâi Împărăția Lui Dumnezeu sădită acolo de însuși Domnul Isus prin moartea Lui pentru viața noastră.

Dar, de ce este important să citim în toate etapele vieții noastre??

Pentru copilul mic, cunoașterea prin intermediul cititului și expunerii timpurii la lectură stimulează capacitatea creierului de a forma conexiuni dezvoltând abilitățile de învățare de mai târziu. Pe lângă aceste aspecte relația care se dezvoltă între copil și părinte în timpul acestui proces este una specială de încredere și descoperire a universului din jurul său.

În adolescență deși cele mai multe conexiuni cerebrale sunt formate cititul dezvoltă capacitatea de comunicare esențială pentru anii de studiu de mai târziu. Cititul Cuvântului lui Dumnezeu la această vârstă critică, dă încredere, tărie, putere de a face față presiunii gupurilor de influență din societate.

La maturitate cititul menține activ creierul nostru altfel, căile de comunicare (interconexiunile neuronale) își pierd funcționalitatea și boli grave, degenerative pândesc mintea noastră.

Însă de departe pledoaria mea se îndreaptă spre suflet acel for interior în care Dumnezeu si-a pus amprenta și care se zbate să ajungă din nou la Creatorul Său.

Cititul Cuvântului inspirat de Dumnezeu eliberează, înalță, deschide mintea, dă viziune și speranță. Are asupra cititorului efectul unui leac multipotent care vindecă trupul, mintea și inima în orice sens vreți, dar cu precadere vindecă sufletul tulburat, dezamăgit, obosit, frustrat de umblarea prin această ”buclă a deșertăciunii”. Atingerea Cuvântului schimbă viața pentru că s-a făcut Trup și a locuit printre Noi chemându-ne la o viață din belșug acum, aici și în veșnicie.

Nu am cuvinte mai inspirate cu care să închei și să vă chem la cuvinte și Cuvânt, decât cele adresate de aposolul Pavel, filipenilor: ”Și mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoștință și în orice pricepere ca să deosebiți lucrurile alese pentru ca să fiți curați și să nu vă poticniți până în ziua venirii lui Hristos”. Filipeni 1:9