9 lucruri pe care fiecare copil trebuie să le audă

Acest articol nu se adresează doar mamelor, doar părinților (chiar dacă l-am scris din perspectiva unei mame). Spun asta pentru că de atâtea ori ca și adulți suntem în preajma copiilor, fie că sunt copiii noștrii, copii din familia lărgită, copiii vecinilor noștrii, copiii de la biserica noastră, copiii de la grupa de școală duminicală, copiii cărora le predăm la școală sau grădiniță…suntem înconjurați de copii. Dar ne-am gândit vreodată că doar cu câteva expresii simple și uzuale am putea schimba pentru totdeauna viața unuia dintre acești copii?

 

1.TE IUBESC

Maica Teresa spunea: *Cea mai cumplită sărăcie este singurătatea și sentimentul că nu te iubește nimeni*

De atâtea ori ca și părinți am vrea să le oferim atâtea lucruri materiale copiilor noștrii, să nu ducă lipsă de nimic în viața asta, când de fapt uităm că există o *sărăcie* cumplită pe care ei o pot trăi atunci când noi în alergătura noastră uităm să le spunem un simplu și sincer: TE IUBESC!

2. SUNT MÂNDRĂ DE TINE

Copiii noștri sunt nevoiți să ia zilnic decizii, chiar mărunte fiind ele, la fel ca și noi. Poate că de multe ori o decizie bună, fie ea și măruntă, nu a fost apreciată deloc. Lucrul acesta poate duce la o închidere în sine a copilului. Ca și oameni, de atâtea ori ne este mult mai ușor să vedem lucrurile rele și să trecem ușor cu vederea peste cele bune. Haideți ca și părinți, și nu numai să fim atenți la sârguințele copiilor din jurul nostru de a face lucruri bune și să le arătăm aprecierea prin cuvintele noastre: SUNT MÂNDRĂ DE TINE!

3.SUNT AICI PENTRU TINE

Trăim o vreme în care mamele și tații sunt pur și simplu prea ocupați pentru a sta suficient cu copiii lor. În consecință aceștia ajung să petreacă mai mult timp cu colegii lor sau în alte anturaje în care sunt acceptați. Ajungem ca și părinți să ne simțim depășiți de situația în care am ajuns. De aceea copiii noștrii au nevoie, indiferent de vârsta pe care o au să audă că suntem aici pentru ei, să îi susținem, să îi ascultăm, să îi încurajăm, să îi sfătuim, să ne rugăm cu ei și pentru ei.

4.TE IERT

*Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri*
Iertarea este o trăsătură dumnezeiască, ea face parte din Dumnezeu. Oare de ce de atâtea ori ne este atât de greu să arătăm har și iertare celor de lângă noi, chiar dacă Biblia ne îndeamnă de atâtea ori la a ierta ce avem împotriva aproapelui nostru? Acest aproape al nostru este chiar copilul de lângă noi. Azi oferă IERTARE!

5.NIMENI NU ESTE PERFECT

Tot mai mulți părinți au obiective nerealist de înalte pentru copiii lor. Nu-i satisface decât perfecțiunea. Nimeni nu poate fi perfect tot timpul, iar aceste așteptări nerealiste scad nivelul de stimă de sine al copiilor. De multe ori, pentru că le este frică că nu vor putea face un lucru perfect, mulți copii nu vor încerca să încerce lucruri noi. De aceea ei trebuie să știe că NIMENI NU ESTE PERFECT!

6.ÎMI PARE RĂU

Când greșești admite lucrul acesta față de copiii tăi sau copiii cărora le slujești. A-ți recunoaște greșelile te face o persoană reală. Copiii te vor respecta mai mult dacă dai dovadă de smerenie, decât dacă pretinzi că ești perfect și nu greșești niciodată. Ei știu deja adevărul, că tu nu ești perfect!

7. ACEST LUCRU ESTE RESPONSABILITATEA TA

A-i învăța pe copii să fie responsabili pentru anumite lucruri, sarcini sau deciziile pe care le i-au este un lucru esențial în dezvoltarea lor. Ca și părinți ne temem de atâtea ori că nu vor face față situației și alegem să îi scutim de orice fel de responsabilitate. Fiecare copil, potrivit cu vârsta lui trebuie să știe că este responsabil pentru unele lucruri, sarcini, decizii.

8.EȘTI FOARTE TALENTAT

De aceea este zis: “S-a suit sus, a luat robia roaba si a dat daruri oamenilor.” Efeseni 4:8
Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu daruri care să le folosim în comunitatea în care trăim. Ajută-ți copilul să-și descopere aceste daruri și chiar să-și dezvolte aceste talente pe care le are din partea lui Dumnezeu. El trebuie să știe că orice dar bun și desăvârșit vine din cer, de la Tatăl Luminii.

9.DUMNEZEU TE-A CREAT CU UN SCOP SPECIAL

*Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. Psalmul 139:16
Nu suntem o întâmplare pe acest pământ. Suntem creați de un Dumnezeu suveran, Dumnezeu care este dragoste și care ne-a dat fiecăruia un scop pe acest pământ. Doar cunoscându-L pe El vom putea să înțelegem scopul nostru și planul Său pentru viața noastră. De aceea dragul meu copil, nu uita: DUMNEZEU ARE TE-A CREAT CU UN SCOP SPECIAL!*