Importanța relațiilor sănătoase

Iată-ne la sfârșit de an când ne facem fiecare un bilanț oarecum a ceea CE am făcut, CUM și DE CE  în acest an!
O întrebare care m-a frământat mult în acest an a fost și este încă:

Cât de important este să avem relații sănătoase??

Și când zic relații sănătoase mă gândesc la acele relații adevărate ,în care să ne pese cu adevărat de ceea ce simte cel de lângă mine și să pot fi de ajutor la nevoia pe care o are la acel moment!!
  Pe parcurs aș vrea să subliniez câteva aspecte pe care le-am concluzionat !!
  • Cred că totul pleacă de la cum ne percem pe noi înșine , ce relație avem noi cu noi, câtă încredere avem în noi și bineînțeles cum ne percepem în relaționarea cu Creatorul nostru!
Dacă la acest nivel suntem falimentari – deja există un dezechilibru în a stabili relații sănătoase cu cei din jur! Plimbându-mă uneori pe jos ( din păcate cam rar) mi-a trecut prin minte gândul ca prea puțin privim oamenii ,prea puțin le oferim un zâmbet ,prea puțin ridicăm ochii cu scopul de a vedea valoarea celui pe lângă care trecem! Prea puțin …. sau deloc!! Inima mea îmi spune că nu suntem pe cel mai bun drum … însă sincer adesea mă simt confuză când mă gândesc ce aș putea face diferit! Dar totuși cred că dacă ne dorim cu adevărat putem găsi soluții în acest sens!!

Poate ca un prim pas ar fi sa “lucrăm” la A FI ,mai mult decât la A AVEA…

  • Cred ca Dumnezeu l-a creat pe om pentru relații!
Și mai mult decât că ne-a creat să fim relaționali e fantastic cum de fapt suntem creați tridimensional la nivelul relațiilor!!
    – Relații la nivelul Duhului –  cu Dumnezeu
    – Relații la nivelul sufletului – cu oamenii
    – Relații la nivelul trupului  – cu mediul înconjurător!
După cum organismul nostru are nevoie de un anumit  “combustibil” pentru a supraviețui și anume o hrană sănătoasa , o hrană curată , tot așa cred ca și la nivelul relațiilor avem nevoie de o hrana potrivită – iubire , incurajări , susținere ,motivare ,încredere și lista ar putea continua.
Aceste 3 dimensiuni sunt atât de mult întrepătrunse încât dacă există un dezechilibru la unul dintre ele , poate surveni boala …boala spirituală ,boala relaționala , boala fizica ( în trup).
Așadar consider că trebuie să intenționăm permanent să avem RELAȚII SĂNĂTOASE la toate nivelele!
  • În relațiile cu oamenii ar trebui să luăm seama la importanța pe care a dat-o chiar Isus relațiilor când în Matei 5:23 când ne îndeamnă sa renunțăm la a ne aduce darul la altar și mai întâi să restabilim relația!

Domnul a renunțat la ceva ce I se cuvine ( jertfa noastră) în favoarea restabilirii relațiilor!

Dacă am înțelege profunzimea acestui gând…. Dumnezeu nu poate aduce o schimbare dacă noi nu înțelegem valoarea relațiilor sănătoase  …. și asta la toate nivelele : cu Dumnezeu , cu partenerul de viață, cu copiii ,cu cei de la locul de muncă , cu cei care ne conduc sau cu cei pe care îi conducem!

Adesea ne relaționăm la cei din jur în funcție de statutul lor , funcția lor , însa e total greșit!! Noi nu putem schimba pe nimeni ,DAR singura persoana pe care o putem schimba suntem chiar NOI înșine și dacă acest adevăr îl înțelegem totul se va schimba!
Dacă vom căuta să construim relații asa cum Dumnezeu ar vrea cu siguranță vom putea ajunge să îi slujim pe cei din jur cu toată dragostea! Suntem chemați să zidim pe altă TEMELIE…
Un exemplu care îmi vine acum în minte,  de prietenie trainică , o relație sănătoasa ,- este Barnaba , cel care a fost dispus să-și ofere timpul lui, energia lui ,resursele lui ,pentru Saul -Pavel pentru a-l găzdui , mentora , apoi loialitatea sa față de Marcu! Chiar dacă nu are un istoric lung acest om, a făcut ca istoria lui Pavel și a lui Marcu să rămână !
Să fim un Barnaba și cu siguranță vom întâlni mulți Pavel și mulți Marcu care vor avea nevoie de noi să ne investim , să ne imprimăm în viețile lor!

Relația noastră cu Dumnezeu se reflectă în relația cu ceilalți!

 Dacă zice cineva: „Eu iubesc pe Dumnezeu” şi urăşte pe fratele său este un mincinos, căci cine nu iubeşte pe fratele său pe care-l vede cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?
1 Ioan 4:20