Avortul nu rezolvă o criză, ci o accentuează- Interviu cu Mihaela Vişan

“Avortul omoară de două ori! Omoară copilul și conștiinta mamei “– Maica Teresa

Cu aceste cuvinte în minte, în dorința de a salva, măcar o viață  și conștiința unei mame, vă invit să citiți acest interviu pro-viață, acordat de Mihaela Vișan, coordonatoarea Centrului Puls din Oradea.

 

  1. Cine este Centrul Puls?

Centrul PULS este un centru de consiliere, informare și sprijin pentru femei aflate în criză de sarcină, sau care se confruntă cu sindrom post avort.

În mod ideal apariția unui copil este un motiv de bucurie. Totuși sunt situații în care o sarcină neplanificată poate genera o criză datorită circumstanțelor fizice, emoționale, economice și sociale în care se află femeia.

 

  1. Care sunt activitățile și serviciile pe care centrul le oferă?

Centrul PULS oferă consiliere, informare și sprijin material.

  • consiliere în criză de sarcină, consiliere post avort, consiliere post partum, consiliere psihologică, consiliere pentru persoanele abuzate sexual.
  • informare cu privire la: dezvoltarea intra uterină a copilului, consecințele avortului, alternative la avort, programe de educație pentru integritate sexuală, pregătire pentru a fi părinte.
  • Sprijin material. Dacă femeia vrea să dea naștere copilului, dar are o situație financiară dificilă, centrul nostru o ajută în primii doi ani de viață, cu: scutece, îmbrăcăminte, lapte praf, produse de igienă și altele.

 

  1. Cui ii este adresat programul centrului vostru?

Programele Centrului PULS se adresează femeilor cu sarcină nedorită , mămicilor, femeilor care suferă de sindromul post avort, tinerilor.

  1. Care sunt efectele avortului in viața unei femei?

    Avortul pare, la prima vedere, o soluție rapidă. Adevărul este că avortul amplifică criza femeii , generând o serie de consecințe fizice, psihice și emoționale de lungă durată și deseori ireversibile.

    Consecințe pe termen scurt: Infecții (de la minore la fatale), sângerări, febră, tulburări de digestie, perforarea sau ruperea uterului, sterilitate ( 2-5 % din avorturi), avort incomplet (sarcina se poate dezvolta în continuare în uter).

    Consecințe pe termen lung: crește de 8-20 ori riscul unei sarcini extrauterine(risc grav pentru viața femeii), colul uterin devine incapabil să mai susțină greutatea unei sarcini, lucru care duce la avorturi spontane sau nașteri premature, avortul crește riscul cancerului la sân.*(cf.Medical Oncology 2010, 3 aprilie).

    Consecințe asupra psihicului: sentiment de culpă și tulburări de personalitate, tulburări afective și sexuale, depresie, lipsă de speranță, sentiment de inutilitate, psihoze de scurtă durată, amintiri dureroase, retrăirea avortului, atacuri de panică, crize de plâns, dificultăți de asumare a maternității, gânduri de sinucidere, sindrom post avort.

 


  1. Ce recomandați să facă o femeie însărcinată, înainte de a lua decizia avortului?

Noi recomandăm trei pași pe care femeia ar trebui să-i parcurgă înainte de a lua decizia de a face avort.

Pasul #1:Să înțeleagă situația. Noi sfătuim femeia să meargă la medic pentru a i se confirma sarcina. Femeia trebuie să înțeleagă foarte clar faptul că a fi însărcinată înseamnă să porți în tine o ființă umană unică, cu valoare și drept la viață.

Pasul #2: Să nu se grăbească. Femeia să nu ia o decizie sub presiunea emoțiilor și a celor din jur: familie, partener, prieteni. Să-și ia timp și să se informeze ​cu privire la opțiuni, consecințe și alternative, astfel încât să poată decide bine informată.

Pasul #3: Să caute ajutor specializat. Noi sfătuim femeia să stea de vorbă cu un specialist care o poate ajuta să-și clarifice gândurile și care o poate ajuta să depășească criza generată de sarcina neașteptată sau nedorită.

 

  1. Care sunt motivele pentru care avortul este o practică care nu ar trebui luată în considerare de către o femeie însărcinată?

 După cum am spus și mai înainte, avortul pare, la prima vedere, o soluție rapidă. Adevărul este că avortul amplifică criza.

Embriologia confirmă fără urmă de îndoială ca viața începe în momentul concepție. În acest moment ia naștere o celulă vie, cu ADN propriu care înmagazinează informații legate de culoarea ochilor, a părului, etc. Avortul nu este altceva decât o crimă împotriva unei ființe umane lipsită de apărare.


  1. Dacă strigătul unui făt, care urmează să fie avortat, ar putea fi auzit de cei din jur, care credeți că ar fi acesta?

Cred că ar fi ca strigătul de adâncă dezamăgire, disperare și șoc al celui care descoperă că a fost condamnat la moarte de cea mai apropiată ființă din viața lui, de persoana în ale cărei mâini și-a încredințat, în totalitate, viața.

  1. Ce trebuie să facă o femeie care dorește să beneficieze de serviciile voastre?

Să ia legătura cu noi. Ne găsește pe internet la adresa www.centrulpuls.ro, pe Facebook la adresa: facebook.com/centrulpuls, la telefon 0755206787 sau 0359800665, pe email la adresa: contact@centrulpuls.ro sau la sediul nostru din Strada Aurel Lazar 4A, apt.8, Oradea.