Frumusețea slujirii – Tit 2:3-5

Modul nostru de viață, în familiile creștine, și felul în care ne relaționăm unii la alții scoțând la iveală frumusețea Evangheliei lui Isus, nu face Evanghelia mai frumoasă, însă oferă motive unei lumii care ne privește cu scepticism să se oprească un moment și să spună: „WOW! Ce frumos! Îmi doresc și eu ce au ei!” Acest mod de viață este unul radical și încurajator, oferind un spectacol cu totul diferit unei lumi care știe prea puține despre adevărata frumusețe.” Gândurile autoarei au fost inspirate din epistola pe care Apostolul Pavel, aflat la o vârstă mai înaintată, o scrie tânărului Tit, cu îndemnuri pentru viața de credință.

Care sunt câteva gânduri pe care le putem învăța legat de relațiile dintre femeile din biserică din acest pasaj?

Tit 2:3 – 5: „Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie clevetitoare, nici dedate la vin, să învețe pe alții ce este bine, ca să învețe pe femeile mai tinere să-și iubescă bărbații și copiii, să fie cumpătate, cu viața curată, să își vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaților lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu.”

Gândurile care urmează sunt îndemnurile pentru femeile în vârstă, dar și mai tinere, așa cum le-am trăit și experimentat eu, în ambele părți de-acum.
Celor mai înaintate în vârstă (și aici nu ne gândim doar la cele trecute de o anumită vârstă, ci și la cele care au o experiență frumoasă de viață trăită cu Domnul, fie ele căsătorite, sau necăsătorite.), Apostolul Pavel ne spune că trebuie să avem o purtare cuviincioasă, iar prin aceasta ne atrage atenția că există o corelare directă între posibila vorbire de rău a Cuvântului lui Dumnezeu în lipsa unei purtări frumoase. În alte cuvinte, comportamentul meu (al tău, al nostru) îi va determina pe cei care mă cunosc fie să onoreze acest Cuvânt, sau să îl necinstească.

Purtarea cuviincioasă se va vedea și în modul meu de vorbire. Aduceți-vă aminte de Proverbe 31:26 –Ea (femeia plăcută Domnului), își deschide gura cu înțelepciune.” Dacă vorbesc cu înțelepciune, cuvintele mele sunt de motivare, de încurajare, și nu de critică, cicălitoare și mereu nemulțumitoare. Dragelor care sunteți la vârsta mea, sau și mai în vârstă decât mine, ce le spuneți femeilor tinere când vin la voi și se plâng? Ce sfaturi le dați – sfaturi care clădesc relația lor cu Domnul? Facând un pas mai departe, poți să înveți pe alții dacă pe tine nu te interesează să înveți? Poți spune altora să citească Biblia, să se roage, să se implice în lucrare, dacă tu nu o faci? Mai devreme sau mai târziu, cuvintele netrăite se vor adeveri goale.

Mai apoi, suntem chemate să nu permitem niciunui viciu să pună stăpânire pe noi – fie că este vorba de vin, de timp excesiv petrecut la cumpărături sau online, la social media (facebook, instagram, snapchat, etc), de timp îndelungat dedicat vizionării diverselor seriale online sau la televizor. Să nu uităm – „stăpânirea de sine” sau auto-controlul face parte din roada Duhului Sfânt în viața noastră.

Și în final, suntem chemate să învățăm pe alții ce este bine. Aici mă gândesc la versetul din Filipeni 4:8. Încolo, . . .tot ce este adevărat, . . drept, curat . . . aceea să vă însoțească.
Iar ca un prim aspect al vieții celor mai tinere, din care se revarsă toate celelalte aspecte, este menționată dragostea. Aici vreau doar să citesc 1 Corinteni 13:4-7, versete care ne-au fost un îndemn pentru această întâlnire. Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se bucură de nelegiuire ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată.

Suntem toate chemate la slujire. Unele slujim de mulți ani și vedem roade bune. Altele însă spunem, „Dar eu sunt așa de ocupată, și nu am timp.” Întotdeauna îți vei face timp pentru ceea ce consideri important, și o prioritate. Mai mult, prin slujire, te responsabilizezi. Domnul nu te va lăsa fără să îți vorbească și să te îndemne din Cuvântul Lui. Este slujirea, încurajarea și susținerea altora o prioritate pentru tine? Așa putem fi un exemplu pentru lumea din jur, care ne privește. Dacă faci parte dintre cele mai înaintate în vârstă sau cu mai multă experiență în viața de credință, îngăduie-le celor mai tinere să vadă harul Domnului în viața ta, și fi mereu gata și disponibilă să le sfătuiești și încurajezi.Dumnezeu, scria tot Nancy De Moss, se folosește de noi, de victoriile și înfrângerile noastre. Dacă le permitem celor mai tinere să vadă acestea, ne creștem impactul asupra vieților lor.”

Dacă ești dintre cele mai tinere, caută-ți exemple de trăire frumoasă în Domnul, femei a căror viață este un model, și învață de la ele. Cu toate avem nevoie de mame spirituale care să ne învețe (în cazul meu, chiar mama mea, care în urmă cu mulți ani a parcurs cartea „Partenera Creativă” și mi-a fost întotdeauna o sursă de inspirație și un model de rugăciune și credincioșie), avem nevoie de surori spirituale care să ne încurajeze și să ne fie alături, și de fiice spirituale, pe care să le îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Fiecare adaugă frumusețe trăirii noastre.

Suntem o dovadă a dragostei lui Dumnezeu în măsura în care acele caracteristici din 1 Corinteni 13 fac parte din trăirea noastră zilnică cu el. Cei din jurul nostru, în mod special cei din familiile noastre, vor vedea și simți aceste calități, și, mai devreme sau mai târziu, vor răspunde la ceea ce văd trăit de noi, în vorbă și purtare.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Material inspirat din Focus on the Family, Desiring God, Proverbs 31 Ministries, Telling the Truth și Club 31 Women. O versiune mai redusă a acestui articol a fost publicat în Revista Lydia (Mai 2018).