Din jurnalul : Fetița mea are leucemie partea 1

Vara 2016

Acum și aici nu pot să nu mă gândesc la cele mai frumoase momente petrecute în familie: eu, soțul, Abigail (6 ani) și Amos (4 ani). Cred că Dumnezeu a avut grijă să avem cea mai frumoasă vară împreună, ne-a dat ocazia să ne bucurăm de timpul cu copiii, de joaca lor gălăgioasă, pescuit, plimbarea cu barca, piscina gonflabilă din mijlocul curții, Tabăra Geneza cu cortul, tiroliana, marea – castelul de nisip și pregătirea pentru anul școlar.
Septembrie. Prima zi de școala pentru Abigail, învățătoarea, uniforma roșie, codițe împletite și ghiozdănelul. Eram fericită pentru fericirea ei, bucuria ei de a merge la școala, străduința de a primi cât mai multe fețe zâmbitoare la clasa, colegii de bancă… toate acestea până în noiembrie….
Am observat niște vânătăi pe corp 2,3… mai disparea una mai apăreau două, mai dispăreau două mai apărea una….m-am gândit că-s mici accidente cu bicicleta, nu mă gândeam că ar putea fi o problemă de sănătate. Nu după mult timp doamna învățătoare mă suna aproape zilnic să merg să o iau pe Abi de la școală că nu se simte bine, că are dureri de spate… am observat și eu că avea o stare de plictiseală, nu se putea concentra la lecții… în fine, am crezut că e oboseala, că e primul an de școală, schimabarea asta de la educatoare la învățătoare, de la jucării la lecții… Apoi a început cu febra, nu mare dar constantă. În această perioadă am dus-o la medic și mi-a recomandat să merg la un specialist că s-ar putea să fie vorba de scolioză (avea dureri de spate, musculare). Am mers la spital să-mi fac o programare la un specialist….Răspunsul a fost că specialistul nu face programari decât după cinci zile – era final de noiembrie, urma “sărbătoarea națională” (mi se părea prea mult să aștept, deja avea dureri de oase și musculare și în timpul nopții). În cele din urmă am mers la Spitalul de Copii, la urgențe, să o consulte un medic și să-mi scrie un medicament, măcar până în 3,4 decembrie când se deschideau laboratoare pentru analize și cabinetele private.

Ei bine, la urgențe am prezentat situația fetiței și fără nici o consultație, fără nici o verificare îmi spun că nu există medic ortoped în spital și să merg să cumpăr antiinflamatoare și să îi dau (mg? ce fel de ?….așa ce cred eu…). Le-am explicat că fetita avea dureri noaptea, febra ușoara, că nu pot să aștept cinci zile…. a urmat un schimb de replici între mine și doamna de la urgențe, în cele din urmă ca să terminăm conversația aprinsă îmi dă un număr de telefon de la Spitalul 6 să mă programez acolo la un ortoped (acolo merg mai mult adulti); Ajunsesem la un ortoped care fără niște analize,fără să elimine și alte cauze care ar putea să îi provoace dureri de oase și musculare, cu o simplă verificare a coloanei ne scrie “început de scolioza” – pe care o are toată lumea, însoțită de explicația că “fetița este dezvoltată, masa osoasă s-a dezvoltat, masa musculară nu e atât de dezvoltată și din cauza asta sunt dureri”. Ne-a trimis la masaj, gimnastică medicală și neaparat înot. Am urmat indicatțile, zilnic la masaj, gimnastica și așteptam să treacă sărbătorile de iarnă să o pot înscrie la cursuri de înot; în toată această perioadă ea mai avea febră, amețeli, dureri de spate, musculare, palidă si…. vânătăile.
Cu nurofenul în buzunar am petrecut Crăciunul și ne-am vizitat familia și prietenii…Mă îngrijora starea de sănătate a fetiței dar…. așteptam să treacă anul nou să meargă la înot….
Joi, 29 decembrie, dimineața povesteam cu copiii despre programul de revelion… și am început pregătirile cu o baie. Când să intre Abigail la duș observ acele câteva vânătăi, de data acesta vreo 4 de mărimea unei boabe de fasole; deja era mai mult de o lună de când avea pe corp vânătăi și am început să o întreb dacă o lovește cineva, cum și cu cine se joacă… răspunsul a fost nu, ca nu o lovește nimeni, că nu știe… În acel moment am aprins calculatorul și am căutat ce pot însemna acele vânătăi….

Găsesc:

vânătăi, febră, dureri musculare, osoase,dureri de spate, lipsa de concentrare, plictiseală (Abi prezenta toate aceste simptome)…. leucemie…. și lista continua și cu alte afecțiuni. Am îmbracat copilul și am fugit la urgențe; nu mă gândeam la leucemie (deși mă gândeam), mă luptam să cred că e doar o problema de sănătate ….
Mă gândeam la simptome, la ce să zic să par credibilă când voi ajunge la spital…. am enumerat toate simptomele fetiței – asa cum le avea și cum am găsit și pe internet…. am făcut analize și a ieșit …leucemie – confirmată a doua zi după ce am făcut și analiza din maduvă.

Despre cum am primit vestea voi scrie zilele următoare. Vezi continuarea