Cursul “Partenera Creativă”- Interviu cu Viorica Ţicărat

Lucrarea cu femeile, e de o importanță vitală pentru Biserică. De aceea am aș vrea să vă prezint o lucrare deosebită, cursul Partenera Creativă, un curs special conceput pentru femei și fete. De foarte puțin timp am finalizat și eu acest curs și pot să spun că s-a meritat fiecare întâlnire la care am participat.

Totul a început prin chemarea lui Dumnezeu, a unei femei simple,  care a decis să se lase la îndemâna lui Dumnezeu și călăuzită de El. Vă invit să aflați mai multe despre acest curs, într-un interviu cu sora Viorica Țicărat.

 Mulțumesc pentru oportunitatea de a răspunde acestor întrebări și de a prezenta această lucrare. V-aș ruga, dacă ați putea în câteva cuvinte să vă prezentați.

Sunt Viorica Țicărat, din Oradea, căsătorită cu Traian. Avem 3 copii și 4 nepoți, membră a Bisericii Penticostale Betel . Fac această lucrare sub autoritatea și permisiunea soțului și a pastorului bisericii din care fac parte, Liviu Apolzan.

Ce este cursul Partenera Creativă și cum a început acest proiect?

Este un curs foarte benefic atât pentru femeile căsătorite cât și pentru tinerele necăsătorite. Studiu biblic este  scris de către scriitoarea LINDA  DILLOW, inspirată de Duhul Sfânt din textul din Proverbe 31: 10-31. Întreg cursul are la bază Cuvântul Domnului și cartea ” Partenera Creativă” .

Nu mi-am închipuit vreodată că eu, voi face așa ceva, deși după ce și eu am terminat studierea acestui curs, am fost provocată de către lidera mea Ica Popa, să formez și eu grupe de studiu.  Întotdeauna mă scuzam că eu nu pot să fac așa ceva, motivând prin următoarele cuvinte:
– Am doar 8 clase +2 profesionale, cum aș putea eu să vorbesc în fața unor persoane cu studii superioare
-Am trei copii, de care trebuie să mă îngrijesc
-Am și serviciu.
Au trecut apoximativ 5 ani, timp în care repetam aceleași cuvinte:  Nu, nu vreau să mă împlic!  Până într-o zi când Dumnezeu în planul Său măreț,  pe care l-a conceput și l-a pus în mișcare, încă dinainte de a mă naște, a spus în dreptul meu: A venit vremea să faci ce vreau Eu, nu ce vrei tu!!!!
Asa că, a început să facă EL ce a avut în planul SĂU Măreț,  pe care eu timp de 2 ani, 2001-2003 nu l-am înțeles.  Au fost 2 ani de suferință, chin, plâns, un val chema un alt val. Întrebări fără răspuns. Mi se părea că Dumnezeu tace, m-a părăsit  și nu înțelegeam de ce? La sfârșitul celor 2 ani, am înțeles. Toate au fost pentru pregătirea inimii mele, ca să fiu acel vas curat pe care EL să-l folosească cum vrea EL, ptr SLAVA  NUMELUI  SĂU!!!
In 28 Septembrie 2003 am participat la o conferință pentru femei în Băile Felix, unde invitată să ne vorbească din Cuvântul Domnului a fost doamna JILL  BRISCOE . Dânsa ne-a vorbit din cartea NEEMIA, despre durerea lui Neemia când a văzut zidurile cetăți dărâmate, porțile arse. Cum Neemia nu a stat nepăsător, ci a adunat  poporul și s-au pus la zidirea Cetăți, încrezându-se în Dumnezeul Atotputernic, că îi va ajuta.
Atunci, dar si astăzi am fost provocate să ne gândim fiecare:
 • ce facem noi ?
 • cât de mult ne pasă de oamenii din jurul nostru?
 • cât de mult ne doare de cei din casele noastre?
 • cât de mult ne doare de cei din familia largită?
 • cât de mult ne doare de cei din biserica noastra?
 • cât de mult ne doare de cei căzuți?
 • de atâtea inimi, a multor oameni care sunt distruse de cel rău și  pe care le așteaptă focul veșnic?
 • ce facem noi pentru cei care nu au nici o mângâiere, niciun ajutor, nici o încurajare, nu îi ajută nimeni să se ridice.
Ce faci tu ca și femeie creștină? Femeia secolului  21, care știi că și noi, femeile, trebui să ne implicăm în lucrarea lui Dumnzeu, așa cum scrie în TIT 2.
 • Cât de mult te implici tu?
 • Care este viziunea ta?
 • Dacă viziunea ta este pentru un an, seamănă grâu.
 • Dacă vizunea ta este pentru 10 ani, plantează copaci.
 • Dacă viziunea ta este pentru o viață, investește în oameni.

Atunci, acolo m-am simțit vinovată pentru că nu m-am implicat, pentru că nu m-am pus la dispoziția lui Dumnezeu.  Mi-a părut atât de rău că au trecut atâția ani din viața mea, si nu am lucrat pentru Dumnezeu și pemtru cei din jurul meu. Am crezut că sunt o creștină bună și e suficient dacă merg la biserică, cânt în cor, fac fapte bune.

NU! Hristos Domnul vrea altceva! El își dorește o relație personală de Dragoste cu EL, în fiecare zi!!!!!!
 Aceea Dragoste care te face:
 • să suferi, chiar și pe nedrept
 • să iubești, chiar dacă acele persoane nu merită iubirea ta
 • să te dăruiești
 • să te doară pentru alții
 • să plângi cu alții
 • să te bucuri de bucuria altora
 • să iți faci timp pentru alții
 • să slujești pe alții, nu să aștepți să fi slujit
 • să mângâi, să ridici pe cel căzut.

Am regretat și am plâns înaintea Domnului, mi-am cerut iertare și am decis să mă pun la dispoziția LUI. Chiar dacă uneori  nu îmi va fi ușor, poate ca uneori  va fi să sufăr, poate voi fi batjocorită, dar EL, Domnul va fi cu mine și mă va ajuta. Am știut atunci și știu și acum că trebuie să plătesc un preț și acest preț este doar o picătură într-un ocean, în comparație cu ceea ce a plătit  Domnul  ISUS HRISTOS  pentru mine și pentru tine. Știu din Scriptură că ce mă așteaptă  acolo sus, în Împărăția LUI și pentru VEȘNICIE,  nu se poate compara cu Prețul plătit de mine!!

Cum se derulează sesiunile de studiu al cursului Partenera Creativă?

Studiera acestei cărți alături de Cuvântul Domnului durează aproximativ 4 luni, cu întâlniri săptămânale.

 1. Motivează participantele la cunoașterea și apropierea de DUMNEZEU, trăind în fiecare zi acea relație personală de dragoste cu Dumnezeu și motivându-le în implicarea activă în Trupul lui Hristos, indiferent de statutul civil
 2. Îndeamnă la o viață traită în puritate și neprihănire
 3. Echipează fete aflate în așteptarea mirelui lor, pentru o viață de căsnicie traită după rânduiala divină
 4. Modelează femeile căsătorite dupa portretul  soției și mamei descrise în Proverbe 31
 5. Trasează priorități clare în familie, ierarhizate după principiile Scripturii
 6. Inspiră dorința puternică de a fi o binecuvântare pentru membri familiilor lor, cu un impact pozitiv considerabil asupra generațiilor viitoare.
 7. Curajul de a fi diferită și de a rămâne pe calea cu sens invers curentelor lumii acesteia.

Care sunt subiectele principale atinse în cadrul studiului Partenera Creativă?

Subiectele principale atinse în cadrul studiului  bazat pe textul din Proverbe 31: 10-31 sunt:

 • Soția Înțeleaptă
 • Planul  lui Dumnezeu pentru a putea ajunge o femeie înțeleaptă
 • Planificarea Priorităților
 • Cea mai mare admiratoare a soțului
 • Supunerea soției
 • Admirația
 • Încurajarea
 • Vicepreședintele Executiv
 • Ajutorul Potrivit
 • Respectul
 • Moștenirea Binecuvântării
 • Viața Sexuală

De cât timp susțineți acest curs și care este numărul surorilor care au trecut prin acest curs?

Acest curs îl fac din 4 Noiembrie 2003 și cu ajutorul Domnului până azi  am văzut că este lucrarea LUI și EL o face.
 De la început m-am rugat și am zis: Doamne adu TU pe cine vrei la acest grup,  femei a căror căsnicie vrei să o reabilitezi, fete a căror familii vrei sa le faci sănătoase în Tine. Femei care să fie exemple în lumea aceasta, în care familia nu mai este o valoare.
Pentru mine este o mare minune pentru că nu eu chem participantele, ele se cheamă între ele. Până  acum au fost 55 de grupe, totalul a 513 de participante din toate confesiunile religioase și nu doar din Oradea. Am răspuns chemării Domnului și pentru alte localități, cum ar fi:MIHAI BRAVU, BRATCA, LUGASUL de JOS, GROSI, VALEA CRISULUI, TILEAGD. Domnul a extins lucrarea și peste granița tării mai exact în AUSTRIA.
Toata SLAVA si GLORIA să fie a Domnului Nostru ISUS  HRISTOS care lucrează cu puterea Duhului Său Sfânt!

Ce ne puteti spune despre întâlnirile anuale Partenera Creativă?

Proiectul lui Dumnezeu și-a urmat cursul ca un izvor, care izvorăște și cuprinde tot mai mult teren. Așa se face că în 2008 au luat ființă  Întâlnirile Anuale, la propunerea venită din partea Lidiei Șchiopu, coordonatoarea lucrării pe țară cu femeile din cadrul Fundației Educație Biblică prin Extensie (EBE) România, mânată în primul rând de curiozitatea de a cunoaște femeile și fetele care au terminat cursul până în acel an 2008. Așa că s-a propus o întrunire la care să participe toate.

De atunci, se organizeaz, anual,  asfel de  întruniri anuale în luna octombrie,  ocazie deosebită de partășie, rugăciune, mărturii, aprofundare a SCRIPTURII  și oportunitatea de a lega relații cu scopul încurajării  tuturor celor prezente.

îi mulțumesc lui  Dumnezeu pentru că m-a ales și m-a pus în această lucrare în care văd cât de minunat lucrează EL, printr-un om care se pune la dispoziția LUI.

Care ar fi un ultim cuvânt de încurajare, sfat, oferit de dvs, cititoarelor noastre ?

Vino și tu  tânară sau mai puțin tânără, în Marele Seceriș al Domnului să strângem snopi până vom mai putea, pentru că va veni vremea când vom vrea și nu vom mai putea!
Vino să investești în oameni pentru că este investiția care rămâne pentru ETERNITATE!
Vino să faci parte din Marea Oștire de femei aducătoare de vești bune,  cum ne vrea Domnul Dumnezeu!
Un cuvânt spune Domnul, şi femeile aducătoare de veşti bune sunt o mare oştire. Psalmul 68:11.
 
FIȚI  BINECUVÂNTATE!