Etapa Supraviețuirii și Construirea caracterului nostru- episodul 6

Primele două aspecte ale etapei de supraviețuire sunt focalizate pe Dumnezeu și pe credința în El și în planurile Lui pentru viața ta. Al treilea aspect al etapei de supraviețuire este tăria morală, care este în legătură directă cu construirea, cu formarea caracterului tău (Romani 5:3-5). Focalizarea noastră este pe Dumnezeu, credința noastră în El și în planurile Lui, și toate acestea lucrează împreună spre binele nostru…cu particularitate în a ne forma caracterul (Romani 8:28,29).

Formarea caracterului nostru este în legătură directă cu binele nostru și aduce glorie lui Dumnezeu. Focalizarea pe și credința în Dumnezeul Suveran creează curaj în inimile noastre, vitejie în sufletele noastre, și determinare în mințile noastre. Lumea definește aceasta ca reziliență. Problema rezilienței este aceea că se bazează pe individ și pe răspunsul lui/ei la situația respectivă fără însă a conștientiza procesul durerii și a suferinței sau felul în care situația lor din plan orizontal este conectată în plan vertical la Dumnezeu și planul Său.

Când reziliența este reacția lumii, orice creștere individual este respinsă deoarece reziliența se focalizează pe întoarcerea înapoi din orice dificultate la așa zisul normal sau la un reflex dobândit în urma circumstanțelor dificile ale vieții. Pe de altă parte, tăria morală se focalizează în afara individului, la Dumnezeu și planul Său, conectând circumstanțele de pe orizontală pe verticală la Dumnezeu și celebrând creșterea dobândită în timpul suferinței. Încercarea s-a terminat pentru moment, dar individul este schimbat pentru totdeauna. Nu există nici o posibilitate de a te întoarce vreodată înapoi la cine erai înainte de încercare. Normalul tău era ceva comun înainte de încercare, acum noul tău normal este extraordinarul, prin puterea lui Dumnezeu și pentru gloria Sa. Această tărie morală și lucrarea Duhului Sfânt ne conduc înspre etapa de supraviețuire care este născută din speranță, concepută de dragostea lui Dumnezeu.