Transformat după chipul Lui- episodul 1

Sunt genul de om care-mi place să observ și să ascult. Studiind oamenii de-a lungul istoriei și lumea în care trăim, cred că fiecare om de pe acest pământ – care a fost, este sau va fi, se poate regăsi la un moment dat în una din următoarele etape în viață: etapa de supraviețuire, etapa de supraviețuitor și etapa de semnificație. Permiteți-mi să ilustrez fiecare etapă pentru o înțelegere holistică în abordarea dificultăților și încercărilor din viața noastră.

Etapa de supraviețuire este atunci când lumea este cu susul în jos. Furtunile din viață au valuri atât de înalte și vânturi atât de puternice, încât facem tot ce ne stă în putere doar pentru a supraviețui. Căutăm în permanență „luminița de la capătul tunelului” și încercăm cu disperare să ne agățăm de această viață. Starea de supraviețuire are tendința de a dărâma o persoană emoțional sau de a o trimite pe un rollercoaster al emoțiilor. De obicei, persoanele fac orice este necesar (scopul scuză mijloacele) doar ca să existe. De cele mai multe ori, etapa de supraviețuire este foarte individualistă. Aceste persoane simt că nimeni nu înțelege prin ce trec ele și se simt deseori singure, chiar dacă sunt înconjurate de familie și prieteni. Celor aflați în etapa de supraviețuire le lipsește simțul identității și siguranței. Imaginea celui aflat în etapa de supraviețuire este aceea a unui cerșetor obscur aflat pe stradă cu mâinile întinse. Are nevoie de ajutor, dar nu știe cum să-l ceară, sau nu știe ce trebuie să facă cu adevărat pentru a se ridica din starea în care se află.

Etapa de supraviețuitor este atunci când persoana iese din valea supraviețuirii și vede înainte vârful muntelui. Aceasta simte oboseală fizică, emoțională și psihică cauzate de etapa anterioară din care a ieșit și dorește doar să se odihnească, să tragă o gură de aer și își ia timp să se recupereze. Cei aflați în etapa de supraviețuire nu au putere și semnificație. Însă la acest nivel, persoana își dă seama că există și alți supraviețuitori, drept urmare va căuta să comunice cu oameni care gândesc ca ea. Imaginea asociată etapei de supraviețuitor este aceea a unei persoane care a câștigat o cursă, care stă cu brațele ridicate ca semn de victorie, deși abia reușește să le țină așa datorită epuizării fizice, emoționale și mentale, împleticindu-se în timp ce trece de linia de sosire.

Etapa de semnificație se caracterizează prin nevoia de timp pentru a reflecta asupra celor două etape menționate anterior, asupra a ceea ce ele au realizat sau nu. Acest nivel trece de la conștientizarea faptului că există o comunitate cu gânduri similare, la echiparea și educarea altora pentru a înțelege comunitatea din care fac parte. Această etapă schimbă viața, aducând-o de la o experiență negativă care doare la o experiență pozitivă care vindecă. Aceasta este etapa în care mulți oameni aleg să nu crească, deoarece ea presupune confruntarea cu unele experiențe dureroase din trecut. Partea tristă este că aceștia au o privire doar pe orizontală a experiențelor, circumstanțelor, încercărilor și suferinței lor și nu au o vedere pe verticală. Vederea pe verticală este atunci când ei se conectează la Dumnezeu, înțelegând că El i-a creat în mod unic și că El va folosi aceste circumstanțe orizontale pentru binele lor și pentru gloria Lui.

Te regăsești în momentul de față în una din aceste etape? În următoarele câteva postări vom studia Scriptura și vom vedea cum folosește Dumnezeu fiecare etapă pentru a ne modela și a ne transforma după chipul Său (2 Corinteni 3:18).